Thursday, June 6, 2013

"Du Forsvinner" av Christian Jungersen


"Det du må være spesielt forberedt på, er at mannen din kommer til å miste all evne til innlevelse i deg og i hvordan du har det," fortsetter legen. "Det blir vanskeligere for ham å kontrollere de mer primitive impulsene sine, han kan komme til å få fryktelige raserianfall, og han vil benekte enhver tanke om at han er syk. Det er de mest typiske symptomene ved belastning av hjernens orbitofrontale område."

Du forsvinner handler om ekteparet Mia og Frederik og sønnen deres, Niklas, som etter en ferietur til Mallorca, får livet snudd på hodet. I løpet av turen havner Frederik på sykehus, der det oppdages at han har en hjernesvulst. En svulst som gradvis har endret personligheten hans. Familien må reise hjem og Frederik opereres. Etter operasjonen viser det seg at svulsten kan ha vært der over lang tid og plutselig må Mia sette spørsmålstegn ved det hun de siste årene har sett på som en positiv forandring i mannen sin. Mens Frederik er sykemeldt blir det i tillegg avslørt at han har svindlet skolen han er rektor for, for millioner av kroner. Hvordan skal Mia forholde seg til at mannen hun elsket er borte, kanskje for alltid? Hvem har skylden i svindelen; Frederik eller hjerneskaden? Hvor mye kan Mia ofre for en mann hun ikke lenger kjenner?  

Jungersen har skrevet en annerledes og spennende bok om hvordan det er å leve med et menneske med hjerneskade. Han viser god kunnskap både om det rent medisinske og det følelsesmessige. Selv om det er nesten umulig å sette seg inn i både Mia og Frederiks situasjon, klarer Jungersen å skape et godt inntrykk. Han beskriver sorgen og frustrasjonen på en veldig god måte, stiller gode spørsmål og viser at han forstår ulike måter å takle ting på. I løpet av boka kommer han inn på mange store og interessante temaer som fri vilje, sjelen og kjærligheten. I tillegg illustreres boka fint med bilder, artikler, brev og mailer som gir den et veldig særegent og spennende uttrykk. Jeg likte boka veldig godt, selv om jeg tidvis synes den var noe gjentakende og stillestående. Den fikk meg spesielt til å tenke på hvor skjørt mennesket egentlig er og hvor raskt alt kan rives bort fra oss. 

"Alt er så skrøpelig, hjernene våre er i oppløsning, alle sammen, de er halvveis på vei inn i noe fremmed, og det er langt fra sikkert at det fremmede er døden." 

Jeg fikk Du Forsvinner tilsendt av Aschehoug og du kan lese mer om boka og forfatteren her og her

No comments:

Post a Comment