Wednesday, August 26, 2015

Bienes historie av Maja Lunde

"Jeg trakk pusten. Kunne ikke tenke på det. Kunne ikke annet enn å fortsette. Løfte hånden, dyppe børsten i pollen, bevege den forsiktig mot blomstene, stryke over dem som om jeg var en bie."

William er en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han bestemmer seg for å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007. Gården har tilhørt familien i generasjoner og han håper at sønnen en dag skal ta over etter ham, men så kommer Kollapsen. I fremtiden finnes det ikke lenger bier. I Kina i 2098 arbeider derfor Tao med håndpollinering. Denne jobben er hun og de andre menneskene som er igjen på jorda fullstendig avhengig av for å overleve. Arbeidet er tungt og tidkrevende og Tao har ikke mer enn én time til overs hver dag som hun kan tilbringe med sønnen og ektemannen. Den timen forsøker hun å bruke på å undervise sønnen slik at han en dag kan få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv. 

"Da han dro fra oss sist, var han brun og sterk, ivrig, klemte meg for en gangs skyld lenge, og jeg kjente kreftene i overarmene hans mens han holdt rundt meg. Andre prater om at ungene bare blei større og større for hver gang man treffer dem, at man liksom skvetter når man ser poden igjen etter en stund. Men det var ikke saken med Tom. Nå hadde han krympa. Nesa var rød, kinna hvite, skuldra smale. Og det hjalp ikke akkurat at han hutra og trakk dem inn under seg, og så ut som en slunken pære. Ristinga slapp riktignok taket mens vi kjørte inn mot gården, men han satt stadig som en pusling i setet ved siden av meg."

Bienes historie er en roman om bier og bienes påvirkning på menneskenes liv. Gjennom romanen følger vi tre karakterer som lever i ulike historiske perioder der biene har en viktig rolle i livene deres. Maja Lunde forteller om mennesker i krise. Hun forteller om depresjoner, livsvalg og vanskelige familieforhold. Hun forholder seg til og setter seg inn i sterke sannheter om verden og menneskene. Beskrivelsene hennes er gode og karakterfremstillingene er troverdige. Det kommer tydelig frem helt fra første side at hun har god kontroll på historiene hun forteller. Lundes fortellerevne løfter romanen på tross av at historiene til tider kan være litt for stillestående.

"Det var som om han ikke forstod at alle hans fremfuse handlinger førte han tilbake til beltet, at det var en sammenheng mellom innsjøen på kjøkkengulvet og de påfølgende slagene. Men det var likevel mitt ansvar å fortsette, og jeg håpet han innerst inne også merket min kjærlighet, forstod at jeg ikke hadde noe valg. Jeg tuktet, ergo var jeg en far. Jeg slo mens gråten presset i brystet, mens svetten rant og hendene ristet, jeg ønsket å piske uroen ut av ham, men det hjalp aldri."

Noe av det jeg kanskje likte best med romanen er karakterene. Som tidligere nevnt fremstilles de på en god og troverdig måte. Dette gjør at man ønsker å følge dem videre selv om man ikke nødvendigvis alltid sympatiserer med dem. Maja Lunde gir et godt innblikk i hva det vil si å være forelder. Hun viser hvordan foreldrene ikke bare håper på en god fremtid for barna sine, men samtidig også legger et sterkt press og ansvar på dem. Alle de tre hovedkarakterene i romanen har en sønn som de har veldig spesifikke håp for. De vil at sønnene skal gjøre det godt i livet, men helst på den måten de som foreldre har sett for seg. Det er sønnene som er fremtiden, det er de som skal løse alle de problemene som finnes i foreldrenes hverdag og verden. På den måten klarer Lunde å få frem hvordan foreldrenes ansvarsfraskrivelse kan føre til katastrofer som for eksempel biekollapsen.

"Jeg merket med ett at jeg skalv av iver. Det var dette jeg ville, her min lidenskap lå. Jeg klarte ikke ta blikket fra tegningene. Fra biene. Jeg ville inn dit. Inn i kuben!"

Bienes historie er et godt utført og velskrevet romanprosjekt. Det ligger tydelig mye arbeid og tanker bak den. Maja Lunde forteller ikke bare tre sterke historier, men velger å rette et blikk mot naturen og menneskets ansvar for den. Hun engasjerer og rører med sine historier og oppfordrer da kanskje enkeltindividet til å påta seg sin del av ansvaret. Bienes historie er ikke bare en roman, det er en kamp for biene, en kamp for naturen. Samtidig klarer hun altså å gi et godt og gjenkjennelig innblikk i forholdet mellom forelder og barn og barnets nødvendige løsrivelse fra sine foreldre. 


(Jeg fikk romanen tilsendt fra Aschehoug.)

1 comment:

  1. Kjekt å lese dine tanker om boken! Jeg likte den også veldig godt :)

    ReplyDelete