Wednesday, November 5, 2014

Lest og sett i oktober:

Lest:


Marmor har jeg allerede skrevet et innlegg om, men den handler altså om Carla som nettopp har mistet bestemoren sin og som nøster sammen familiehistorien sin. Carlas familie er ikke helt som alle andre familier og i løpet av romanen forteller Toril Brekke om de originale menneskene og rare historiene. Det er en roman om slektskap og de vanskelige familieforholdene. Jeg synes alltid det er spennende å lese om mennesker og forhold mellom mennesker og det er absolutt noe Brekke har fått til i denne romanen. Jeg synes likevel at det var noe som manglet og at historien ble litt for tynn, det gikk rett og slett litt for sakte, kanskje hadde jeg likt den bedre hvis den var litt kortere. 3/5!

Når modellen Lula Landry faller til døden fra ballkongen i leiligheten sin, antas det at hun har begått selvmord. Broren hennes mistenker imidlertid at det ligger noe mer bak og han ber privatetterforskeren Cormoran Strike om å se nærmere på saken. Det fører til en masse avsløringen om den unge modellens liv. Jeg leser veldig lite krim og har generelt ganske lite interesse for det, men når J. K. Rowling har skrevet en bok må jeg liksom prøve. Jeg likte The Cuckoo's Calling ganske godt, skrivemåten er kjent, men samtidig annerledes fra Harry Potter og jeg liker karakterene. Det eneste som trakk litt ned for meg var at jeg skjønte veldig fort hvordan romanen kom til å ende, så jeg ble ikke noe overrasket da det ble avslørt hvem som sto bak det hele. Likevel er det absolutt en roman jeg er glad for å ha lest og jeg gleder meg til å lese neste bok om Cormoran Strike! 4/5!
En bombe går av i en t-banetunnel i Oslo og fem ungdommer sitter innesperret i en T-banevogn. I løpet av romanen følger vi dem før og etter eksplosjonen. Hva er det egentlig som har skjedd? Hvem står bak? Hvorfor havnet akkurat disse fem ungdommene akkurat der, akkurat da? Gyldig Fravær er en spenningsroman for ungdom som tar opp mange viktige problemstillinger. De fem ungdommene er fem veldig forskjellige karakterer med ulike ting de er redd for og ulike måter å reagere på. Personlig synes jeg boka er helt grei, men ikke stort mer enn det. Noen elementer i romanen er rett og slett for rare og reaksjonene til noen av karakterene virket litt for urealistiske. Jeg satt igjen med følelsen av at jeg skulle ønske boka var skrevet annerledes, at historien hadde tatt en litt annen retning. 3/5!
Angrep fra alle kanter er Tore Renbergs andre roman om Hillevågsgjengen: Jan Inge, Rudi og Cecilie. De lever utenfor loven, stemmer krf, elsker heavy metal og venter på at alt skal forandre seg når det nå skal komme barn i huset. I denne romanen møter vi også brødrene Ben og Rikki som rømmer hjemmefra etter at de har fått nok av den gjerrige faren og psykotiske moren. De ender opp hos onkel Rudi i Stavanger. Jeg er veldig fan av Tore Renberg og hans bøker, og selv om Teksas-serien ikke når like høyt opp for meg som bøkene om Jarle Klepp, så liker jeg dem veldig godt. Karakterene er uvanlige og spennende å følge med på, handlingen er spennende og alt bindes sammen av fantastiske dialoger og masse humor. Det er en god kollektivroman litt utenom det vanlige og jeg gleder meg veldig til neste bok i serien! 5/5!


Nora hører skritt utenfor soveromsdøra si, mystiske telefonsamtaler forhindrer at hun havner i ulykker og hunden Ludde fører henne til et forlatt hus. En dag får hun en merkelig livaktig dukke som har en tilknytning til huset hun bor i. Noe utenfor tid og rom prøver å få kontakt med Nora. Agnes Cecilia er en ungdomsroman som veldig mange kjenner og har et forhold til. Jeg leste aldri noe særlig Maria Gripe da jeg var yngre, selv om jeg har minst tre av bøkene hennes liggende et eller annet sted, så jeg følte ingen nær tilknytning da jeg måtte lese denne boka som en del av studiet. Jeg tror nok at jeg ville likt boka en del bedre hvis jeg var en del yngre, kanskje på samme alder som Nora, for nå klarte den ikke helt å fange meg. Historien er spennende og litt ekkel og tar opp mange viktige temaer, men likevel føltes det som om noe manglet. Det var rett og slett tungt for meg å komme meg gjennom fordi jeg følte at alt gikk så altfor sakte. 3/5!Så vakker du er handler om den sommeren da onkel Simon flytter inn hos Henrik og moren. Simon og Henrik har alltid hatt et nært forhold, men nå er Simon alvorlig syk og alt er annerledes. Henrik forteller Simon at han har kysset Kjersti i klassen, men det er løgn, for han turte ikke. Kjersti er på ferie i Italia og Henrik lurer på om hun savner ham. Dette er en sånn bok det gjør vondt å lese. Brynjulf Jung Tjønn skriver på nydelig nynorsk og beskriver personer, følelser og handlinger med få, enkle ord. Dette er en kort bok som inneholder uendelig mye, den handler om sorg og om savn og om den første kjærligheten, om familie og om vennskap og om å leve og dø. Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at jeg rett og slett elsket denne romanen og synes at alle bør lese den! 5/5!
Sett:
 • How to get away with murder, sesong 1
 • Glue, sesong 1
 • How I live now
 • Glassdukkene
 • Save the Last Dance
 • The Black Heart
 • The Secret Life of Bees
Jeg har ikke så mye tid til å se på film for tiden fordi jeg prioriterer lesing og studier, men likevel fikk jeg sett fem filmer i løpet av måneden. Den beste filmen var nok How I live now fordi den var så utrolig vakker samtidig som den fortalte en historie som både skremmer og engasjerer. De andre fire filmene jeg så engaserte derimot lite, jeg liker The Secret Life of Bees ganske godt, men de andre var enten midt-på-treet eller dårligere. Det jeg setter av mest tid til i tillegg til lesingen, er å se på serier og akkurat nå følger jeg med på veldig mange serier samtidig. Høydepunktene denne måneden var nok How to get away with murder og Glue. Begge seriene forteller gode historier samtidig som de har med varierte og gode karakterer. Begge anbefales veldig!

Hva leste og så du på i oktober?

2 comments:

 1. I oktober har jeg lest Why be happy when you can be normal, Skyskraperengler og Om å skrive. Lesinga går litt sakte, prioriterer pensum og søvn, og har ellers så smått begynt på Orange is the new black og sett Shallow Hal, Across the Universe og Tusen ganger god natt. Og selvfølgelig holdt meg oppdatert på Downton Abbey. :-)

  ReplyDelete
 2. Utifra leselistene dine så kan det tyde på at du også har hatt NOR1302 denne høsten. Det har jeg også! Jeg likte også Så vakker du er, tror det ble en av mine største favoritter fra pensum og ble litt trist over at den ikke kom på eksamen. I oktober begynte jeg også på How to get away with murder og det ble rimelig spennende etterhvert. Så bloggen din er relativt representativ for min høst også. Artig! (Jeg var også rimelig stressa for grammatikken!) Uansett, god jul!

  ReplyDelete